Matchmiljön i fokus när serierna startar

Nu står västgötafotbollen redo att starta seriespelet för seniorerna och alla ser fram emot trevliga upplevelser. Inför säsongen 2021 har föreningarna gjort ett stort arbete på temat Matchmiljö 2021, både då det gäller ungdom och seniorer.

-Syftet är, som arbetsnamnet anger, att ta ett gemensamt ansvar för en trygg och trevlig miljö kring våra matcher, säger Patricia Daoud, Lilla Edet, styrelseledamot i Västergötlands Fotbollförbund och ordförande i den Matchmijögrupp som nu har arbetat i ett drygt år.

-Bakgrunden är enkel: Alltför många matcher har inte kunnat genomföras på det sätt som alla egentligen önskar, fortsätter Patricia Daoud.

I det program som togs fram inför den tänkta seriestarten i april nämns några viktiga punkter:
– Matcharrangemanget
– Mottagande av lag och domare
– Förhållande mellan lag och domare
– Publikens förhållningssätt

Möten och träffar

Matchmiljöprogrammet har presenterats för föreningar och domare vid ett antal tillfällen under den långa försäsongen.

-Först gicks allt igenom på de digitala seriemötena för A-lagen i februari. Sedan genomfördes ett antal spelformsträffar med information till alla lag i våra ungdomsserier, berättar Patricia.

Föreningarna rapporterar

Men det allra största jobbet har föreningarna nu gjort från slutet av mars till strax före seriestarten. Varje förening har genomfört ett s.k. digitalt domarbesök där också information om matchmiljön funnits med.

– Föreningarna har genomgående varit riktigt duktiga och tagit detta på allvar, säger Patricia Daoud. De har fått till uppgift att rapportera in sina möten till VFF med namn på dem som tagit emot informationen och vi har också bett dem att bifoga ett foto från aktiviteten. Alla rapporter är arkiverade och lätta att ta fram om något skulle hända i matcherna.
Från några föreningar har frågor ställts och olika synpunkter har kommit in till VFF.

Uppskattat av domarna

Domarna har också en mycket viktig roll i arbetet kring matchmiljön. Vid utbildningarna inför seriestarten har de gått igenom vad som förväntas.
– Vi tycker att domarna visat uppskattning över matchmiljöarbetet och nu är det viktigt att alla hjälps åt, säger Ulrik Hedfjärd, domarkonsulent på VFF och medlem i Matchmiljögruppen.

Matcherna

Vad kommer att hända i matcherna på temat matchmiljö:

A-lagsmatcher i division 2-4 damer och division 4-6 herrar: På varje match ska hemmalaget ha en utsedd domarvärd med uppgift att ta emot domaren, säkerställa en lugn miljö för domarens matchgenomgång och tillgång till dryck och förtäring. Ett matchmöte hålls 40 minuter före avspark med huvuddomare, lagkaptener, tränare och domarvärd.

U-lagsmatcher seniorer: Matchmöte 40 minuter före avspark på samma sätt som i A-lagsmatcher. Domarvärd krävs inte på matcher för U-lag.

Ungdomsfotboll 16-19 år: Matcherna döms av domare som VFF utser. Matchmöte hålls 40 minuter före avspark. Domarvärd krävs inte i dessa serier.

Ungdomsfotboll 10-15 år: Matcherna döms av föreningsdomare. Här utser hemmaföreningen en matchvärd som ser till att spelare och domare har en bra matchmiljö utan störande inslag från vuxna. Matchmöte 10 minuter före avspark med domare, ledare och matchvärd. I serier som spelas 11 mot 11 och 9 mot 9 deltar även lagkaptenerna i matchmötet.

Västar: För att markera vem som är matchvärd eller domarvärd har Västergötlands FF under våren distribuerat västar för dessa funktionärer.

Alla är delaktiga

Det är ett omfattande arbete som Västergötlands FF nu tagit initiativet till.
– Vi har känt att det varit nödvändigt att arbeta kring dessa frågor och då har det varit viktigt att samla alla kategorier inom fotbollen och att även kunna få med publiken i de positiva tongångarna, avslutar Patricia Daoud. Vi har tagit fram många saker att förhålla oss till men vi vill heller inte att några glöms bort eller känner sig utanför. Alla ska vara delaktiga.

Lämna synpunkter

När nu seriespelet startar har alla inom fotbollen möjlighet att lämna synpunkter på matchmiljön, positiva, negativa eller konstruktiva. Det görs via ett formulär kallat ”Din upplevelse av matchen” som finns på VFF:s hemsida. Dessa inlägg kommer att sparas inför de matchmiljöarbete som väntar inför kommande säsonger.

Länk till formuläret och övrig information kring Matchmiljö 2021: https://vastergotland.svenskfotboll.se/matchmiljo-2021/

Matchmiljögruppen

VFF:s matchmiljögrupp består av 18 personer:
Från föreningarna: Malin Karlsson och Thomas Holmberg, Gullspångs IF, Håkan Einarsson, Igelstorps IK, Sara Ahlin och Hugo Lindberg, Fröjereds IF, Roland Ohlin, Wargöns IK, Lena Hellersjö, Edet FK, Jessica Sandberg, Herrljunga SK FK, Lisa Andersson och Linus Schagerström Holmqvist, Hemsjö IF, Henrik Lorentzon, Dalsjöfors GoIF och Sandra Lundgren, Nittorps IK.
Från Västergötlands FF:s organisation: Patricia Daoud, distriktsstyrelsen, Marcus Ahlberg, distriktsstyrelsen och tävlingskommittén, Tomas Fernfelt, Västergötlands Fotbolldomareförbund, Ulrik Hedfjärd och Fredrik Isacsson, kansliets domaravdelning samt Mats Karlén, kansliets tävlingsavdelning.