SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Annelunds Idrottsförening
Fotboll

Annelunds IF i startgroparna
Annelunds IF:s första protokoll, daterat den 17 februari 1924

1905 bildades den första föreningen som fick namnet Annelunds Idrottsförening. På den tiden fanns inte fotboll i föreningen, Istället var den hopp, kast och löpning som föreningen erbjöd. 1912 upplöstes föreningen för att året därpå upptäckta fotbollen och föreningen togs upp igen. Spelet ägde rum på en åker där Kvarndammen nu ligger alldeles invid IMI. 1914 flyttades spelet till två ängsbitar vid Mörlanda. De aktiva iordningsställde själva fotbollsplanen. Marken hade skänkts av fabrikör Andersson armaturfabrikens grundare. Klubben upphörde återigen 1917 pga medlemmars militärtjänster och utflyttningar.  

 

1921 bildades återigen en förening, men livslängden blev än kortare än de första två föreningarna.

 

Den 17 februari 1924 bildades Annelunds IF såsom den är idag. Inträdesavgiften var 1 kr och årsavgiften 2 kr. På den tiden var det en stor summa med tanke på att medelinkomsten var 40 öre/timma.

 

På det första mötet föreningen hade diskuterades två viktiga punkter, dels att anordna en paketauktion, dels bygga en dansbana. Tillsammans med Annelunds Skytteförening byggdes sedan dansbanan. 1925 anordnades en fest. Av inkomsten från festen köpte man in instrument till en mässingssextett och efter en auktion köpte föreningen 12 par fotbollsskor för 13,50 kr paret och spelarna själva fick betala 5,50 kr. Lämnade någon laget skulle skorna lämnas tillbaka utan ersättning. Ett beslut togs senare, att skorna löstes in för 2,10 kr paret.

Hur AIF blev grönvita

Tävlingsdräkten var från början blå tröja, gula byxor med blåa revärer. Efter att ett lag från Alingsås mitt i seriespel under 30-talet drog sig ur, blev de ersättningsskyldiga för AIF:s resa till matchen. Då de inte hade några pengar fick AIF helt sonika lagets grönvita dräkter. Grönvitt har sedan dess varit lagets färger. Idrottsgrenarna man utövade var fotboll, friidrott och skidåkning. I slutet av 20-talet bildades även en bandysektion.

AIF utvecklas

1938 anslöts Annelund-Ljungs Brottarklubb till föreningen och fanns med i föreningen i ett tiotal år.


1941 
segrade AIF (fotboll) i Alingsåsserien och uppflyttades till Norra Älvsborgsserien. Det blev ett kort besök, en sista placering resulterade i en degradering till Centralserien igen.

 

1943 var man tvungen att göra uppehåll i serietävlandet pga. militärinkallelser. Friidrotten hade då sin största anslutning på flera år. Åren efter kriget var gyllene år inom friidrotten. Även nya grenar startades upp inom AIF, såsom orientering och bordtennis vilket resulterade i att fotbollen och bandyn inte hade lika stort intresse för de aktiva.

AIF flyttar

Den 16 september 1946 hölls ett möte för att diskutera en ny idrottsplats och en kommitté tillsattes. Den 1 oktober samma år var kommittén klar med sitt förslag och några år senare var idrottsplatsen klar, med sitt säte nu i Ljung. Under 50-talet anlades också banor för friidrott runt fotbollsplanen och AIF hade nu en ganska bred friidrottsverksamhet. 1956 döptes anläggningen till Ljungshof. Fotbollen skulle nu komma att dominera aktiviteterna. Orienteringen gick över till Frisene OK, och bandyn lades ner. Under 60-talet följde även friidrotten samma öde och banorna i Ljungshof togs bort. Bordtennisintresset fanns kvar, men någon träningslokal var det värre med.

AIF växer så det knakar

Sedan slutet av 70-talet har föreningen arrangerat pappersinsamlingar, papper som gått till återvinning. Detta är nu ett avslutat kapitel.

 

1973 byggdes elljusspåret i Mörlandaområdet. Sedan dess har skidsektionen skött om spåret.

 

1974 invigdes Mörlandahallen. Det skapade nya möjligheter till träning även under vinterhalvåret. Under en följd av år anordnade AIF inomhuscuper för såväl ungdomar som seniorer i hallen.  Den 13 april 1988 höll huvudstyrelsen sitt första möte i den nya klubblokalen efter ombyggnaden av Mörlandahallen.

 

1983 var grusplanen vid Mörlandahallen klar att användas. Samma år anordnades det första Jul i Ljung tillsammans med SMU. Klubbens stora kassasuccé blev dock när Mörlanda Marknad återuppstod 1984. Den hade då legat vilande i 79 år.

 

1987 kom idéerna upp om byggande av Mörlanda Sportcenter. En modell tillverkades av den tilltänkta anläggningen.

 

1988 bildades återigen en bordtennissektion i föreningen. Ett kärt återseende för många, men sektionen är numera nerlagd. Detsamma gäller innebandysektionen som levde från slutet av 90-talet fram till 2012.

 

1994 invigdes den nya arenan Mörlanda Sportcenter.

 

2009 utsågs en kommitté att projektera för byggnation av en klubbstuga med omklädningsrum och kansli vid Mörlanda Sportcenter. Beslut togs, och våren 2010 gjordes ansökningar om bygglov och bidrag. Slutbesiktning gjordes i november 2011 och den officiella invigningen skedde 13 maj 2012. Den totala kostnaden för bygget var 3.550.000 kr och finansierades enligt följande: Bidrag 740.000 kr, eget arbete 260.000 kr, lån 1.800.000 kr och eget kapital 750.000 kr.

 

Våren 2010 gick första Annelundsmarschen av stapeln med 61 deltagande lag. Marschen blev en succé och har varit en återkommande evenemang sedan dess med över 100 lag.

 

Med en ny klubbstuga på Mörlanda Sportcenter väcktes drömmen om att komplettera med en konstgräsplan i direkt anslutning. Projekteringen och bidragsansökningar inleddes av föreningen. Till en början var tanken att konstgräsplanen skulle byggas helt i Annelunds IF:s regi, men det tog en vändning och kommunen tog över huvudansvaret. Det beslutades att första konstgräsplanen i Herrljunga kommun skulle vara kommunal och bokningsbar för alla föreningar i kommunen. 9 juni 2016 stod konstgräsplanen på Mörlanda Sportcenter färdig för spel. Planen används flitigt av både AIF såväl som andra klubbar. I och med de fina träningsmöjligheterna på centret såldes 2016 idrottsplats Ljungshof.

Ungdomsfotbollen tar vid

Ungdomsverksamheten började ta form i slutet av 40-talet och början av 50-talet. Sedan mitten av 70-talet har AIF haft en bred ungdomsverksamhet både på flick- och pojksidan. Lagen har nått mycket fina framgångar såväl i seriespel som cuper utom- och inomhus.

Spelare som kommit från ungdomsleden i AIF och nått allsvenskt spel är Tommy Jeppsson (Örebro 1966), Jonny Hägerå (Örgryte), bröderna Samuel och Sebastian Holmén (Elfsborg). Samuel och Sebastian har båda spelat i Svenska A- och  U-landslagen. Samuel blev också Svensk mästare med Elfsborg 2006. Även Jonny har spelat ett antal U-landskamper.

Damer och flickor i AIF

1978 bildades ett flicklag i fotboll. Året efter startades en damklubb som bl a samlade in pengar till ungdomsverksamheten. 1982 bildades damlag i Annelunds IF som sedan lades ned 1986 i Annelunds IF. Istället startades ett samarbete för damlagsspel med Hudene GOIF. Flicklag har sedan starten varit en del av AIF:s ungdomssektion.

A-lagets succéer

1995 lyckades AIF ta steget upp från sexan till femman. Laget slutade tvåa i serien och efter kvalspel mot Dalum och Stora Mellby blev det avancemang. Tränare var då Stellan Översjö.


1998 
blev det serieseger i duell mot Äspereds IF och brödrafight mellan Daniel och Dennis Forsberg. Daniel, målvakt i AIF, och Dennis, skyttekung i ÄIF. Martin Holmén gjorde 30 mål under säsongen. Tränare var Bengt Mökander.


2003 
stod AIF som serieseger i fyran. Mittfältaren Kristoffer Holmén gjorde 11 mål och 13 assist, men kusinen Martin Holmén var än värre med 26 mål och 14 assist. Micael Johansson stod då för tränarinsatsen.

 

Under Peo Häggströms första år som tränare 2006, slutade serien efter kval med degradering från trean. Men Falu BS och Slätta SK slogs ihop och det uppstod en vakans i div. 3. Västergötlands FF fick fylla platsen och AIF som var det bästa kvallag som åkte ur fick därmed stanna kvar i trean.

 

Nyförvärvet målvakten Christian Carlsson blir ett stort lyft år 2007 och AIF vinner trean i stor stil. Kristoffer Holmén anför laget ute på plan med sina 9 mål och 13 assist.

 

Efter att ha överlevt kval 2008 där Johan Bengtsson skruvade in en magisk hörnspark mot Skoftebyn gör AIF första säsongen i tvåan och sin bästa säsong någonsin 2009. AIF slutar femma i div. 2. En placering som kommer bli svår att slå.

AIF:s succétrupp 2009

Målvakter: Christian Carlsson, Philip Haag, Joakim Andersson.

Försvarare: Björn Holmén, Peter Andersson, Oscar Unosson, Rasmus Skoog, Marcus Härnälv, Tobias Andersson, Jonny Hägerå, Ola Josefsson.

Mittfältare: Kristoffer Holmén, Herman Lennartson, Tobias Holmén, Robert Holmén, Mentor Rustemi, Fredrik Wiland, Andreas Johansson, Joakim Smedelind.

Anfallare: Stefan Sjöberg, Michael Andersson, Tobias Bayard, Gustav Carlsson, Johan Bengtsson.

Tränare: Stefan Strind.

Herrlagets svacka

Om AIF hade flyt 2006 var det oflyt nu år 2010. Utsiktens BK slarvade med att registrera spelare och efter protester blev det ändrade resultat, vilket fick till följd att AIF tvingades till kvalspel och degradering.

 

2011 åkte AIF ur trean, då många spelare lade av efter säsongen 2010 och hissen gick
vidare nedåt. Med ett fortfarande slagkraftigt lag var det ett hårt slag att åka ur trean.

 

Efter sjutton raka säsonger på historiskt hög nivå (fyran eller högre) åkte AIF år 2015 ner i femman. Laget är skadeförföljt under försäsongen och våren vilket lägger grunden till en alltmer sämre placering. AIF repade sig under hösten, men efter kvalspel blev det återigen nedflyttning.

Övriga succéer

I början av 2000-talet firade AIF stora framgångar inomhus. Det blev segrar i flera olika cuper. Knallen cup, Hols Sparbanken cup, Alingsås IF:s AIF-cupen med flera.

 

Största framgången var dock DM-segern 2003 efter finalseger med 9-3 mot grannarna Herrljunga SK som ledde till SM-kval och sedermera SM-slutspel i Degerfors 2004. I SM-slutspelet blev det tyvärr inga framgångar. Tre raka förluster mot Degerfors, Timrå och Mjölby.

 

Även 2004 var AIF i DM-final, men förlorade mot Skövde AIK. AIF fick ändå kvala till SM-slutspelet, men denna gång blev det respass i regionslutspelet i Halmstad.

 
Huvudpartners
Guldpartners
Silverpartners
Bronspartners
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten